Pic was taken @ Botanical Garden, Penang :)

29 December 2010

apa ada dengan wayang gambar edisi akhir 2010

Oleh kerana tahun ini saya kembali bergelar pelajar, maka masa rehat saya untuk wayang gambar juga terpaksa saya korbankan kerana memberi keutamaan kepada keluarga dan pelajaran (aku tak mention pun pasal kerja hehehehe punyalah...)

Rasa ralat pula memberi ulasan yang ringkas sebab saya suka berkongsi shot dan rakaman gambar yang menarik dalam sesebuah filem di samping ulasan jalan cerita yang kadang kala tak tercapai akal kita yang hidup di alam nyata nih hehehe

The Last Airbender

This is an anime adaptation of Avatar : The Legend of Ang. One of my fav anime but personally I think M. Night Syamalan ruin the Ang's excitement for this movie. Ang character is different from the anime who is fun and cheeky. The movie only covered the First Book of Avatar. I hope somebody save Ang if they plan to film the Second Book :(

Avatar : The Last Airbender

Oleh kerana geram dan kaciwa dengan hasil tangan M. Night Syamalan, aku pi sewa DVD anime nya... Puas hati ku!!!! hahahahahahahaha

Phua Chu Kang The Movie

Sorry to say that I enjoyed watching the series more!

Senario Asam Garam

Prof Hatta Azad Khan meletakkan franchise Senario ini 'up' sikit berbanding filem2 Senario sebelum ini. Boley la...

The A Team

Dirk Benedict as cameo for this movie is awesome!!! Love him!!! This movie is worth watching because it is similar to the old team and they keep it real, not too much Hollywood stuff.

How To Train Your Dragon

Can I have a dragon pet as well???? pleasssseeeeeeee.....


I guess I like AJ more in this role compared to Taken. Probably she should do romantic comedy as a change :P

The Expendables

The reason Stallone made this movie is jez to show that matured heroes still kick some butts! Yer la tu... but it is some feeling to watch all use to be your heroes on the same movie though Bruce Willies and Arnold Susahnakeja were not on the same side.

1942 (Japanese movie)

Wow! This is totally different story with unexpected story line. WW2 background, a Japanese army troupe, one way out... ???? Hang pa kena pi tengok sendiri, cuma kena layan cakap Jepun ajer la... Story line yang bagus.

Tinker Bell : Great Fairy Rescue

A good movie to lie down and enjoy with the kids!

The Sorcerer's Apprentice

Ok la... worth DVD rental.


Watch this if you really have the time to kill. They talks too much and I really dont have the patience for it.

Shrek : Forever After

Another movie worth watching with your kids. I am not a Shrek fan ok?

Guess what??? 3 movies, 3 days, 1 cinema hahahahaha tu lar kerja aku yang tak padan dengan nak amik exam lagi....

Harry Potter and The Deathly Hallows : Part 1

aaahhhhhh better than the half blood prince. Good job, David Yates. TQ for sticking to the most of the book. Guess what??? I almost shred tears at the start of the movie thinking that Prof Dumbledore is dead!!! huhuhuhu Franky, for this movie I really miss Prof Snape.

Rapunzel : Tangled

Oh my! The kids love it!!!! and it is true... there are lots and lots of hair around! :) oh ya.. I love Maximus, the horse. He is so smart!

Hantu Kak Limah Balik Ke Rumah

TQ kepada adik Bluelily kerana menyarankan saya menonton wayang gambar nih. Memang berbaloi! Jalan cerita yang biasa, penceritaan yang biasa tetapi olahan yang luar biasa. Walau pun saya merindui watak AC Mizal dan Que Haidar, tapi kali ini daya tarikan Kg Pisang memang berbeza.

Dalam ketakutan kita ketawa, dalam keseraman kita disindir halus, itu lah Mamat Khalid :)

4 Madu

Hampeh! Pasai apa la si pengarah / penerbit nih buat citer nih?????

Detective Dee

CSI in the old days... but too much unnecessary dialogs.

haaaa.... apa lagi ada masa cuti sekolah lagi nih, sempat layan wayang gambar hehehe

16 December 2010

r u an eraser or a pencil?

Pencil: I'm sorry....
Eraser: For what? You didn't do anything wrong.
Pencil: I'm sorry cos you get hurt bcos of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.
Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one, I'm actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad. :)

I found this conversation between the pencil and the eraser very inspirational. Parents are like the eraser whereas their children are the pencil. They're always there for their children, cleaning up their mistakes. Sometimes along the way... they get hurt and become smaller (older and eventually pass on). Though their children will eventually find someone new (spouse), but parents are still happy with what they do for their children and will always hate seeing their precious ones worrying or sad.

This is for all parents out there.....

Hang in there!

~An email received from a friend~

Actually eraser vs pencil situation in not only happen on parenting but also as part of our daily life. Our marriage life and our working life as well. Think about it... That is why Prophet Muhamad remind us if we are angry, we sit if standing, stand if sitting, do the opposite basically just to cool down our hot temperature :)

Probably I have rambled this before but then again, human needs constant reminding huh? me too... :P accept people we are dealing with as their are, think of the situation solutions and concentrate on their strength rather than their weaknesses. Next action is to forgive them. Easier said than done, I know but heyyyyy... I have done it, with difficulty of course, the result... I sleep better at night and calmer in my reaction. Try it! Be a good eraser! :))

13 December 2010

mataku... aaahhh...

Pada petang hari Jumaat, 10/12/2010... jeng... jeng... jeng

Tengoklah mataku... chantek kan???

Jangan jeles :P

19 November 2010

Topi oh topi

Anak2 bergaya dengan topi masing2 yang dibuat oleh Mai Okinokiyo. Memang puas hati! Cun!!!!

Cuma Aliyah ajer macam ulat sket masa amik gambar, semua blur... last2 dia malas n campak topi. tu la pasal dalam gambar tu si kakak yang pegang topi dia... hehehe

Okinokiyo's hat is double sided so you can wear both ways... jez choose the fabric (cotton and corduroy) and a hat is on the way... dah tentu kena bayar dulu yea When the kids wear the sun and bucket hat, Mama also wanna have one!!!! :P

11 November 2010

7 sunnah Nabi Muhamad SAW

Saya terima pesanan ini melalui emel sahabat sekolah saya. Memang tiada pengesahan hadis sahih mengenainya tapi saya rasa selagi ianya tidak menyekutukan Allah, pasti ada faedah dan khasiatnya…

Renung2kan dan selamat beramal… **sorry Prof Ezi, terpinjam tagline lah pulaks...** :)

Tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: bertahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: ada di masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: bersedekah. Allah menyukai orang yang suka bersedekah dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: berwudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata Khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia, Ya Allah".

Ketujuh: amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar, masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ‘ritual’ dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Agama buat kehidupan di akhirat, harta buat kehidupan di dunia. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati tetapi orang yang tidak beragama akan merasa lebih sengsara. ~ Saidina Abu Bakar As-Sidiq~

03 November 2010

Citer2 wayang bulan Oktober

Sorry I am a bit late sharing these movie reviews. As for me writing review I will have to search a bit on the movie and sorry again this time I have to skip the research part as I am chasing the time, too many tasks to be done within this to short period before 2010 waving us good bye...

Robin Hood

I have lost track of how many versions of Robin Hood that I have seen from cartoons to this latest Ridley Scott's version.

Especially for those who admire British history, this epic is totally into the actors acting skills.

The Penguins of Madagascar

A must have DVD... lawak nak mampos!!! Go and watch yourselves.

The penguins wanted to go to space and they end up at the top of a building... really funny...

The Karate Kid

Sama tapi berbeza... It might just the similar to 1984's Ralph Macchio Karate Kid story but the Smith and Chan team are sure to wow you.

Jaden Smith is definitely his father. The fight scene during the competition is amazingly choreograph.

The Prince of Persia

Another video game to screen movie. Cant say much but the CGI is good.

The ostrich race is totally macho!

Nanny McPhee and The Big Bang

The kids sure love this... Nanny McPhee is surely everywhere hehehe wishing she is there helping me toooooo... hehehe

Nanny McPhee in army suit is really cute.

Kapoww : Atoi The Ajaib Boy

Biasakan diri dengan berdepan dengan adiwira versi Melayu. Usaha yang bagus oleh Azizi Chunk. Mula2 memang macam pelik dengan idea 'Malaysian superheroes' sebab kita sudah dibelasah daripada dulu lagi bahawa adiwira dan mahkluk asing hanya wujud di begara barat :P

Adegan aksi di jambatan Putrajaya memang besh!!! Pi la tengok DVD nih... tapi sila tinggalkan ego dan 'expectation' di dalam bilik air semasa menonton barulah cerita ini dapat dinikmati... :)

The Spy Next Door

Watch this if you wanna kill some time and you dont need a lot of effort to forget the movie either... Jackie Chan's stereotype acting surely.

Ong Bak 3

Love the action moves... Re watch it again.

All fighting scenes are magnificently crafted to perfection.

Kecoh Betul

Kecoh ajer lebih... hhhmmmm harap2 Nabil akan dapat skrip yang lebih balik lagi di masa akan datang.

Tak ada apa yang saya ingat tentang filem ini, hampeh...

Clash of The Titans

A good meal - fresh ingredients and cook to well done. Worth re watching.

I like everything about this movie hehehehe

25 October 2010

Sweet September Part 3 - Raya @ Office

This year I was the organiser for the event. Penat oooooo...

Ketua projek aku ler tuu sedang pastikan makanan tersedia dan dalam keadaan baik

habis majlis baru ketua projek boleh makan
i cant recall what the hell i am talking about hehehe

posing tetap ada.... hehehehe

24 October 2010

Sweet September Part 2

Nasib baik Geng Makan ingat besday wa... terharu you all... TQ TQ for throwing me a surprise actually wa dah tau dah party. I LIKE SO MUCH!!!!

... and yes this is also on Monday thats why everybody is in uniforms... :P

Geng besday bulan September

cuba teka, siapa saya????
tak koser korang tengok kan???

TQ kepada semua yang berusaha. Semoga Allah terus merapatkan silaturahim kita.

I love youu alllll!!!! mmmuuuaaaahhh...

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009