Pic was taken @ Botanical Garden, Penang :)

31 March 2016

Yeayyy manga baru dah sampai

Lama saya tak update rumah nih...

Dah lama saya tak order manga jadi bila order kali nih ianya memang volume yang amat saya nanti2 kan...

Ok sure malam nih aku tak tidoq lena :P

07 January 2016

Saya bosan dengan menteri bodoh

Statement cam nih coming frm a minister macam bodoh sangat!!!!!

Habis tu time spent masak kat opis tu sapa nak tanggung? Cover socso tak kalu opis meletop sb main masak2 kat opis? Insurance GTLA cover tak?

Nih temporary solutions aje, the main tasks is pulihkan economy and kurangkan beban rakyat. Yg tu x nak highlight plak? Nak buat diversion la nih spy rakyat x salahkan depa. Kat akhirat esok jawab la...

I tak emo cuma bosan sb asyik rakyat yg kena berkorban tp x ke mana pun nasib kita. Pemimpin lebih mewah doesn't have to lift a finger...

07 December 2015

Jom Zumba @ office

Sapa kata kat opis x leh eksesais? Nih tgh dok semangat kecikkan perut buncs ku... hehehe

Jom jom jom... mula kan langkah pertama...

04 December 2015

Hmmmm I am so jealous of her. ..


My sis embarked one holy step  by going for umrah today with the whole family and I am pissed off with myself being unable to do so. Too many duniawi duties,  kononnya...

Semoga Allah tidak jemu berterusan memberi aku petunjuk dan jalan yang benar...

Angah, have a safe journey... semoga Allah permudahkan urusan ibadah u ols sekeluarga... amin....

08 June 2015

Ada apa dengan Dubai?

---------- Forwarded message ----------
From: "BluePink2005 ." <blueandpink05@gmail.com>
Date: 8 Jun 2015 11:19
Subject: Ada apa dengan Dubai?
To: <yyusnie.anakmami@blogger.com>
Cc:

Alhamdulillah saya menjejak kaki di Dubai salam petang. This is my first international conference outside Malaysia. Terima kasih kepada GCEO saya kerana mencadangkan nama saya untuk program nih...

Smlm saya pertama kali menjejak kali di Changi Airport dan menaiki pesawat Singapore Airlines. Sungguh mengujakan.

Hotel pun best...

Nanti saya update lagi ok?

20 May 2015

Mudah2an berita ini jadi kenyataan

Saya terima satu berita gembira hari ini... alhamdulillah. Bukan, saya TIDAK mengandung ok? :P

Semoga berita ini menjadi kenyataan. Ya Allah, permudahkanlah urusan ku... :)

Pssttt, berita gumbira nih ada kena mengena ngan gambar...

17 November 2014

Sayu dan pilu

Saya sebenarnya lebih gemar gunakan blog ini sebagai satu platform penambah baikan diri tapi tiba2 hati rasa sayu dan pilu , jadi maafkanlah saya ...

Hari nih orang itu melayan saya macam anjing, entah2 anjing lagi istimewa. Saya ikhlas membantu tapi rasanya Allah ingin menduga keikhlasan saya dengan menghantar orang itu mengata beberapa perkataan yang mengguris hati dan melabel saya sebagai manusia bodoh. Saya tidak marah cuma sedih.

Saya doa agar orang itu dapat merasa keikhlasan saya. Walapun dia tidak minta maaf, saya akan cuba memaafkan dia sebab saya mahu dia bersahabat seperti mana saya bersahabat dengannya.

Semoga Allah menjadikan pengalaman ini satu ingatan buat manusia yang lemah.

I love Allah...

09 August 2014

Simple tapi nak buat kena usaha...

As salam semua... coretan ini diposkan oleh salah seorang ahli group saya.          
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             LELAKI TUA BERKAIN PELI KAT BACA AL QURAN SETIAP KALI LEPAS ASAR SAMPAI MAGHRIB...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Tulisan Dato Roslan Abd Hamid     
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Saya jumpa lelaki tua ini..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Selalu lepas Asar, dia iktikaf di Masjid..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Baca al Quran..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Umur dlm 70an..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Duduk rumah dkt masjid..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Rumah agam besar & menarik..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Hartanya di sana sini..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Ada bangunan komesil tengah bandar, bernilai dlm RM 35 juta..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pendapatan pasif kutip sewa dlm RM70k sebln...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Belanja RM 20k & baki RM50k, dia sedekah & infaq..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Dia tenang bersendirian melayani anak cucu..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Saya mahu ambil gambar, tapi dia menolak..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Katanya malu..  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Saya minta 1 formula, dia berikan 10...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Saya catat & mahu kongsikan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Pertama, dia kata muliakan ibu bapa..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Doa ibubapa adalah segala galanya..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ia tiada hijab, terus termakbul..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Raikan ibubapa & jaga mereka sepanjang usia..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Doakan mereka apabila telah tiada..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        2. Jaga masa..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ia datang & berakhir..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Urus masa antara 5 waktu solat..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Atur kerja dgn sebaik cara..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Pada setiap waktu, ada perkara yg kita mulakan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Berada di masjid, sebelum azan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Masuk waktu, terus lah solat.. Selepas solat, bertebaran lah berusaha cari rezeki..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        3. Berdoa dgn khusyuk..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Berserah pada Allah & bertawakal lah..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Allah tahu apa yg terbaik utk kita..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        4. Namun begitu, kena lah berusaha..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Usaha pagi ptg siang & mlm..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Usaha lah bersungguh2..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Usaha bermula dgn berniat..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Lepas itu buat, sampai dpt..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Kalau tak dpt, usaha yg lain pula..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Adakan masa utk baca                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Al-Quran..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Maka dia pun nasihatkan saya..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        "Org yg membaca surah Al-Ikhlas satu kali, sama ganjarannya dgn memperolehi ganjaran membaca 1/3 Al-Quran..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Jadi jika membaca surah                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Al-Ikhlas 3 kali, mendpt ganjaran seperti membaca 1 naskah Al-Quran..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Lelaki tua itu berkata, mulut dia tidak berhenti baca surah al Ikhlas..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Kadang2 sampai 1000 kali sehari..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        5. Jaga Kesihatan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Banyak kan berjalan kaki..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Banyaknkan minum air masak atau air mineral..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Jaga pemakanan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        6. Hidup kena buat target & kena ada wawasan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ikat perut & usah membazir..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Makanan & minuman mesti lah dihabiskan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Usah berlagak org kaya, padahal kita teman pada syaitan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Sentiasa lah belanja org mkn & minum..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Apabila mkn di kedai yg kecil,  perhatikan kebersihan kedai itu..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Apabila bersih masuk..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Disitu kita akan temui ramai org susah..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Belanja mereka mkn & minum..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        7. Bila waktu maghrib, usah berada di atas jln...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Apabila dlm perjalanan, berhenti..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Cari lah masjid..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Apabila di rumah, tutup pintu rapat2..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Malam, buang sampah sarap..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Basuh pinggan mangkuk..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Pastikan semua teratur sebelum tidur..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Gunakan waktu antara maghrib & isyak utk tuntut ilmu agama..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Boleh dgr org mengajar..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Boleh juga baca kitab..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Lepas Isyak, buat kira2 untung & rugi..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Siapkan bahan utk kerja esok hari..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        8. Usah takut jumpa org..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Walau pun 5 minit mahu berjumpa., pergi lah sendiri..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Usah pakai posmen apabila depani soal penting..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Biar kita merangkak panjat bangunan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Biarlah kita ambil masa berhari hari perjalanan..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Yg penting, sampaikan dgn tgn sendiri..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        9. Balik mlm, usah cakap penat, usah cakap letih..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Usah cakap sakit..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Apabila sakit, senyum..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Allah sedang luruhkan dosa.. Lepas sakit, kita akan lagi bertenaga..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Siapakah dlm dunia nie yg tidak pernah rasa sakit, jatuh & dihina..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Semua pernah, termasuk lah Rasulullah SAW..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Namun, baginda ajar kita utk maafkan semua org..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        10. Niat kan mahu kaya..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Niat kan mahu bantu ramai org..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Niat mahu jadi manusia berguna..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Niat itu macam tulis surat..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Dulu tiada internet, mcm tulis surat lah..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Salah tulis alamat, akan sampai salah tempatlah surat itu..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Maka tulis alamat betul2.. .  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009