Pic was taken @ Botanical Garden, Penang :)

28 August 2008

Merdeka ke 51 dan Ramadhan Al-Mubaraq

Maaf, maaf, maaf.

Saya mintak maaf kerana tak berkesempatan mengemaskini blog mahupun berkongsi kata2 motivasi…

Tanggungjawab keluarga dan tuntutan tugas hakiki telah memakan masa saya sehinggakan nak online pun tak sempat… :(

Walaupun kemeriahannya tidak terasa tahun ini (kenapa ek?), saya tetap ambil kesempatan ini untuk mengucapkan…
.
Semoga saya berjaya memerdekakan diri daripada hutang bank :P

Dan juga ini…


Semoga kita dikuatkan iman dan berjaya melawan nafsu pelbagai yang merosakkan… Buat geng makan di pejabat, korang memang 'happening'!!!! Sambung makan2 kita bulan Syawal nanti yea...

Oh ya… cuti hujung minggu nih saya cadang nak upload gambar kawin adik saya di fotopages. Gambar makan2 di pejabat sekali. Kalau senang2 pergilah belayar ke sana yea nanti… haaa... kang bulan poser jangan ada yang terlioq tengok gambar2 tu semua hehehehe

20 August 2008

UiTM untuk bukan bumiputra dan pilihanraya kecil Permatang Pauh

Gambar diambil dari Bro Jinggo, TQ



memang ada banyak perkara nak cerita tapi adikku kenduri kawin punya pasal, kakak pengantin ni sibuk bukan main tambahan pula keadaan kesihatan yang tidak memuaskan. kena mintak maaf banyak2 dengan Boss sebab seminggu dua nih memang aku menyusahkan dia... mudah2an dia tak amik hati walaupun ku tahu dia tak suka makan hati... :P


asalnya aku leka dok baca email berantai dari group taman perumahan aku pasai nak buka kemasukan pelajar bukan bumiputra ke UITM. pendapat saya??? bukak ajer... baru tahu langit tinggi ke rendah. tapi... mengikut pandangan aku yang mata 4 nih ada dua isu utama dalam perkara ini 1. sistem pelajaran UITM 2. politik Malaysia.

teruk sangat ker sistem pelajaran UITM???? sebagai graduan UITM aku layak mengatakan bahawa sistem pelajaran UITM antara yang terbaik.

pendapat MB Selangor adalah pendapat peribadi tak payah ler buat demo... sepatutnya pelajar tu semua jangan cepat melatah tetapi aku rasakan ada dalang yang cucuk memandangkan yang menyuarakan pandapat datang dari PR kan? pasal apa depa buat demo tak kena tahan atau FRU hambat????? jangan depa, nak kelentong aku pasal berdemostrasi sebab aku pernah berdemo dan aku tau hak2 aku sebagai warga Malaysia. demo tu tentu ada dalangnya... bukankah student IPTA kalu terlibat dengan demo dikira melanggar AUKU???

Sebelum 8 Mac 2008 tak kecoh pun pasal 10% kemasukan kuota bukan Melayu ke IPTA khasnya di bawah kelolaan MARA. Sebaliknya isu ini sengaja digembar-gemburkan apabila telah wujudnya PR dan cadangan itu pula keluar dari mulut pemimpin PR.


padahal isu menetapkan kuota 10% untuk pelajar bukan bumiputera ke IPTA sudahpun diumumkan oleh kerajaan BN pada tahun 2002 yang pada ketika itu PM nya ialah Dr. Mahathir Mohamad. tiada sebarang bantahan daripada pimpinan UMNO sebaliknya seorang demi seorang menyokong keputusan tersebut dengan pelbagai alasan. kenapa baru sekarang nak kata macam2 ???? kenapa tak dak sapa pun nak demo masa tu??


kalu isu nak meningkatkan tarap pendidikan UITM, faktor2 lain juga perlu dikaji... samada kemasukan pelajar bangsa lain boleh menaikkan taraf profesionalism UITM? atau pendidikan dan mentaliti pensyarah UITM juga menyumbang kepada kekurangan tahap pendidikan UITM???? hhhmmmmm.... kena ler ada satu badan berkecuali yang buat penyelidikan.


aku bukannya marah tapi bengang sebab orang melayu ini cepat sangat suka menunding jari kepada orang lain dalam satu2 perkara. lepas tu kaitkan dengan ketuanan melayu dan tunjuk keris, cheapscake sungguh! lame! lame! lame!
.
tapi...kebetulan yang meragukan kan? semuanya terjadi sebelum pilihanaya kecil bersejarah ini. sumpah kena liwat, isu bukan bumi di UITM, cakap2 antara umno dan pas dan gementar 16 september???? sungguh meragukan...
.
aku doakan semoga Allah tunjukkan jalan terbaik dimana kemenangan adalah bagi pihak yang benar dan seterusnya mampu memikul tanggungjawab di hari muka... am I asking too much??? nasib tak baik aku tak mengundi 26hb nanti hehehehe :P



08 August 2008

Selamat Pengantin Baru



Buat adikku Sulaiman dan cinta hatinya Mimi,

Along ucapkan Selamat Pengantin Baru dan semoga berkekalan hingga ke akhirnya... Perjalanan masih jauh adikku, bersabarlah dan sambutlah setiap sesuatu ketentuan setapak pada satu masa...
.
Jika kamu ingin bicara, aku di sisi. Jika kamu mahukan pendapat, aku di sini.
.

07 August 2008

Lebatnya hujannnnnnn...

Ya Allah!!!! Hujan lebat sungguh di luar tu... Sejukkkkkk.... Saya biarkan jari menari sementara sebagai senaman dalam kedinginan ini... :P
.
Hellboy 2: The Golden Army

Director : Guillermo del Toro

Synopsis : With a signature blend of action, humor and character-based spectacle, the saga of the world's toughest, kitten-loving hero from Hell continues to unfold in Hellboy 2: The Golden Army. Bigger muscle, badder weapons and more ungodly villains arrive in an epic vision of imagination from Oscar®-nominated director Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth, Hellboy). After an ancient truce existing between humankind and the invisible realm of the fantastic is broken, hell on Earth is ready to erupt. A ruthless leader who treads the world above and the one below defies his bloodline and awakens an unstoppable army of creatures. Now, it's up to the planet's toughest, roughest superhero to battle the merciless dictator and his marauders. He may be red. He may be horned. He may be misunderstood. But when you need the job done right, it's time to call in Hellboy (Ron Perlman). Along with his expanding team in the Bureau for Paranormal Research and Development--pyrokinetic girlfriend Liz (Selma Blair), aquatic empath Abe (Doug Jones) and protoplasmic mystic Johann--the BPRD will travel between the surface strata and the unseen magical one, where creatures of fantasy become corporeal. And Hellboy, a creature of two worlds who's accepted by neither, must choose between the life he knows and an unknown destiny that beckons him. -- © Universal Pictures

Lately we have seen plenty of big, asphalt-smashing street battles between hero and nemesis froms Transformers to Hulk, hopped up on military growth hormones, hurling cars across but nothing quite like the scene in which Hellboy, a baby in one hand and an oversize gun in the other, mixes it up with a cute but angry giant plant.

The picture is filled with jaw-dropping visions: the tooth fairies; flying, piranha-like critters; the troll market; a wild underground caravansary; a forest god unleashed in Lower Manhattan; the transformation of the Giant's Causeway in Northern Ireland into an actual giant; a hissing, winged, multi-eyes creature that represents Hellboy's destiny; a chamber made up of ever-moving clockwork gears; a menagerie of demonic critters; and the newest member of Hellboy's group, Johann Kraus, a kind of intelligent super-vapor living inside a diving suit and speaking mock-Germanic in a voice provided by Seth MacFarlane.

Ron Perlman still enchants as Hellboy; piercing through all those prosthetics to deliver a performance balanced with humor, machismo, heart ache and charm. He fits into the character comfortably. Selma Blair gets to play up on Liz's fury and flames and emotions. Doug Jones is as priceless as ever and given much more screen time as Abe including to feel the love sick… hehehe

Truly outstanding as the villainous Nuada is Luke Goss, who makes the most of his sinister features and deathlike performance. This guy is scary but I like the martial art moves.

The visuals of HELLBOY II: THE GOLDEN ARMY are a triumph of imagination but the story is only likable entertainment to me.

3.25 / 5

The Spiderwick Chronicles

Director : Mark Waters

Synopsis : Once upon a time, upon moving into the run-down Spiderwick Estate with their mother, twin brothers Jared and Simon Grace, along with their sister Mallory, find themselves pulled into an alternate world full of faeries and other creatures. Unable to explain the strange disappearances and accidents that seem to be happening on a daily basis, the family blames it all on Jared. When he, Simon and Mallory investigate what's really going on, they uncover the fantastic truth of the Spiderwick estate and of the creatures that inhabit it. Written by Anthony Pereyra {hypersonic91@yahoo.com}
The Spiderwick Chronicles is based upon the books by Tony DeTerlizzi and Holly Black. Ever since The Lord Of The Rings and Harry Potter films have done so well, filmmakers are taking other fantasy books and turning them into feature films as well.

To my surprise The Spiderwick Chronicles was pretty good, family type, reminded me so much of The Addams’ Family. The kids will absolutely love the film and yet there is enough room for the grown-ups as well. The story is simple enough but it enhanced by a lot of creative creatures and imaginative things. The young cast each did their own and carried the film. As for the CGI, I didn't feel it was overdone here just for the sake of showing what today's new wonderful technology can do and I really appreciated that the film didn't go overboard with that.

The film is evolving and interesting from the start and keeps it's energy and charm throughout the running time. There were a few repeated story patterns and clich├ęs in the script but that can be forgiven since there were also a lot of surprises and new things. I don’t know anyone else but I love magic, imagination and the story that is woven in front of you with interesting characters and environments. The movie is what kids and adults love about family fantasy film.

3.25 / 5
.
10,000 BC

Director : Ronald Emmerich

Synopsis : A prehistoric epic that follows a young mammoth hunter named D'Leh's journey through uncharted territory to secure the future of his tribe. When a band of mysterious horse-riding warlords raid the Yaghal camp and kidnaps his heart's desire - the beautiful Evolet along with many others, D'Leh is forced to lead a small group of hunters south to pursue the warlords to the end of the world to save her. Driven by destiny, the unlikely band of warriors must battle saber-toothed cats and terror birds in the Levant. Written by Anthony Pereyra {hypersonic91@yahoo.com}
This movie has actions, plenty of CGI, gorgeous location photography from Africa and New Zealand, a durable quest narrative and mammoth hunters.

I feel less keen watching the DVD because of questionable facts as 10,000 BC is so called towards Ice Age period. Ice Age hunters didn't live in large groups, they didn't live in permanent villages and they certainly didn't spend the winter up in the mountains. At that time, there's no way anyone could walk from alpine mountains to East Asian bamboo jungles to sub-Saharan Africa over the course of a few weeks.

Most annoying and funny were the dialogues. We all know that nobody spoke English ten thousand years ago but we try to be comfortable imagining the Ice Age hunters speaking good English with slanga instead of their true languages.

But that's a small quibble. Because once the story gets rolling, we discover that the mammoth hunters have neighbors whose technology including horseback riding, bows and arrows, sailing ships, woven cloth, monumental architecture in dressed stone is thousands of years ahead of theirs. These is during 10,000 BC????. Somebody is not doing their homework or just like playing around with cavemen and dinosaurs.
.
It's a great Saturday matinee, thats all… 2.75/5
.

Apa Kata Hati?

Pengarah : Saw Teong Hin

Sinopsis : Tanpa kesedihan, tiadalah kegembiraan di akhirnya. Itulah pegangan Elly dalam percintaan. Elly, seorang pereka fesyen muda bekerja di Butik Karya Anggun merupakan seorang gadis ceria dan berfikiran positif, diuji dengan satu pemberian yang memang diimpikan oleh semua wanita iaitu dapat membaca fikiran lelaki. Namun Elly menganggap itu satu sumpahan apabila dia banyak mendengar yang tidak baik berbanding yang baik. Dengan pemberian itu juga, Elly jadi keliru dalam membuat pilihan teman hidup. Kebuntuan tersebut mendorong Elly mengikut kata hati. Apakah Elly berjaya membuat keputusan tepat dengan menurut kata hati?
.
Jalan ceritanya senang, campuran ‘What Women Want’ yang pernah dilakonkan oleh Mel Gibson serta filem ‘Freaky Friday’ dalam 'sentuhan magis', adanya kelebihan, adanya sumpahannya.

Ketulusan seks dan ghairah wanita yang dibanding oleh watak Dynaz serta Raja Farah merupakan kekuatan sebenar filem ini. Watak Dynaz dan Raja Farah semacam Yin dan Yang, mereka sangat berlainan. Watak Raja Farah jenis gadis yang lemah lembut dan cintan cintun. Sementara watak Dynaz tidak dan Dynaz melakukan yang mana boleh terhadap lelaki, maka sebab itu, dia kononnya lebih pakar memahami lelaki luar dan dalam, sedangkan Raja Farah mempunyai hati tulus dalam mempercayai ketaatan teman lelakinya (lakonan Farid Kamil yang sedikit miscast). Apa yang menarik, walaupun ketidakupayaan mereka berdua mempunyai kesamaan, mereka tidak menggunakan isu ini sebagai konflik, seperti mana yang biasa akan dibuat dalam filem-filem Melayu selalunya. Sebaliknya mereka saling membantu satu sama lain.

Namun teknik penggambaran nampak macam tak kena dan malas macam filem ini tidak ada bajet dan dibuat dengan sungguh murah. Suntingannya tidak ada daya. Kadang-kadang satu adegan itu mengambil masa yang sangat panjang untuk habis dan penyambungan antara satu babak dengan babak lain tidak seimbang seakan-akan terpotong. Ini termasuk babak luahan hati Farid Kamil yang telah menyebabkan Raja Farah marah. Ia dibuat dengan sangat lemah, idea 'salah faham' itu tidak sampai kepada penonton.

Awie buruk, dia tidak boleh langsung berlakon sebagai mat lembut, lakonannya sangat satu dimensi. Harun dan Ogy baik walaupun Ogy memang ‘drama queen’ (thats why I like her...). Farid Kamil tak patut untuk watak tu dan Awal tak dak gaya jadik playboy. Mereka patut bertukar watak tersebut suka sama suka dan pastinya memberi impak yang lebih berkesan. Pendapat peribadi saya ialah lakonan Dynaz lebih bersilau daripada lakonan wanita utama filem ini. Idea yang bagus tapi olahan yang lemah.

"anggapkan KLCC tu saksi cinta kita"... eeuuwwwwwww… cintannya!!!!!!!

3.0 / 5
.

06 August 2008

Hitam Putih Kehidupan

Jika anda rasa bosan di pejabat dan inginkan tiupan semangat, buatlah macam kami... hehehe :P


Bermula dengan ini... eh! hitam putih memang tak pernah ketinggalan zaman...


Kemudian gaya model pun mula...


Selepas itu mula senaman panaskan badan...


Akhir sekali... :P :P :P

Me, CK, SolelyMyLife and Jazz

CK memang over tau... dia sorang aje nak tunjuk tumit kasut :P Jazz pulak sebab baju dia tak hitam putih, we all lantik dia jadik juru gambar ajer hehehe :P


Haaa.... mata dah tak ngantuk kan????? Selamat Bekerja...

.

Oh ya, hujung minggu lepas saya sempat menonton filem, DVD dan VCD dan saya akan kongsi ulasan filem2 itu nanti... tunggu yea...

.

01 August 2008

My First Trip to Kota Kinabalu


I was in Kota Kinabalu last Sunday for 2 days for a job interview. No! I am not applying for another post hehe I am the interviewer instead. So this is a formal outstation duty ok? :P
.
I was there with DGM Business Development and had a very short leisure time on my own so I am sorry that I couldn't snap more photos. It was a pleasant trip as this is my first time to KK and I was on MAS. Yuhu!!! Good food and services hehehehe :)
.
But is was a bumpy flight as dark clouds are over KLIA and KKIA as well. To KK the aeroplane is a Boeing 737. The smallest aeroplane in KLIA as shown.

Masa kat KLIA dok tahan air mata dari bercucuran, almaklumlah tak pernah pisah dengan Aliyah sejak dia lahirkan? Dengan cik abang kurang sikit ler sebab dia selalu pi outstation hehe :P
.
I stayed here... Best tau hotel nih... service dia pun thumbs up...


It is a king size bed... dan alangkah bestnya kalu... ops... kang jadik blog 18sx pulak ahaks!

Samsung 32" LCD TV with DVD player... syiokkkkkkkk....


The full equip toilettries


The Filipino market... view from my room...


Tolong tengok kat tangan tu yea... bling bling ...


Almost sunset at the harbour

Look at what I bought... there goes my rebate kenderaan money :P



Macam lipan??? Sea Pearls. Design baru katanya...


Kesian Aliyah... asyik menangis sebab Mama dia tak der... So I guess next time, the whole batalion is going with me to Kuching or Kuantan... hehehe
Lagi gambar di sini, ada gambar pemandangan Tanjung Aru juga... - Kota Kinabalu
.

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009