Pic was taken @ Botanical Garden, Penang :)

27 February 2009

Dear Malaysian Politicians

Today, 27/2/2009, 3.54pm @ office...
JJ : ccciiiii llllaaaaa kkkkaaaaa
Me : apasal mencarut petang2 jemaat nih?????
JJ : kena syndrom karpal. saja..macam kiut la karpal sebut cilaka tu...
Me : ooooo singh is kinggggggg. me tak baca citer tu sebab menyampah dengan all politician now.
JJ : bukan tahap menyapah dah...dah tahap nak muntah. baca tak surat dari anaz zubedy tu?
Me : surat kat blog dia ker?
JJ : dalam paper The Star.
Oleh itu sahabat sekelian... saya salin semula surat yang ditulis oleh Saudara Anaz Zubedy (whom I know personally thru his adult learning sessions) yang mana telah menyatakan maksud sebenar di hati saya...
Lawati juga blog beliau dan baca komen yang ditinggalkan...
A letter of appeal to Malaysians Politicians.
Dear Malaysian Politicians,

Please stop the power chase, call for a truce and focus on the economy.

I do not claim to speak on behalf of all Malaysians, but I have strong convictions that many share my sentiments.

Our concern today is not who rules the country or heads the state governments but the looming bad economy.

Whether Barisan Nasional or Pakatan Rakyat leads, it is meaningless if Malaysians have no job to go to, no money to pay rent and no means to put food on the table.

I am a business owner, like other business owners and managers of corporations I have a responsibility to ensure people under my care and payroll continue to have jobs and a decent income to take home. We work hard and willing to go the extra mile to make sure our nation not only survive this crisis but come out stronger and wiser. We need your help.

Let me explain. I am in the business of Training, Development and Consultancy and have 20 people in my team.

Saedah is 42. She keeps the office clean and helps organise the training rooms. She has four children and her husband is unemployed. She was first hired on a part time basis, because she is very hard working and has a great attitude, we offered her a full time job to help provide a stable income for her family. Even then, when her third child started school this year, it was a struggle for her to buy new school uniforms and other necessities. Saedah lives on a ‘kais bulan, makan bulan’ basis, so, if she is jobless, her tap runs dry.

Samsuri is 27 years old. He lives with his sister and her family in a low cost government flat in Sunway. He does our despatch, helps with various clerical works and occasionally acts as a driver. During the first week at zubedy, we learned that he not only did not have money to buy new clothes and shoes for work, he had no money for lunch. Like Saedah, if he has no job, his tap runs dry too.

Alicia in Client Servicing turns 26 this year. She lives with her dad who is 71 years old and retired. Her mom passed away when she was little. Alicia is a hard-working team member, has a gentle caring outlook and fun to be with. (We like to poke fun at her as she blushes easily). Last May her dad went through a major operation, thank God he has recovered well. Alicia needs a job, both for herself and her dad.

Sudesh, 38, is one of our facilitators. When his father passed away last year, he moved back and lives with his mother in Seremban. He shuttles between Kuala Lumpur and Seremban daily, leaving home sometimes as early as 4 in the morning and returning late at night. He is no stranger to hard work and sacrifice, he knows what he needs to do to survive and to care for his mother, but he too needs a job.

Like fellow Malaysians, every one of us in zubedy needs employment, those that live from hand to mouth like Saedah and Samsuri and others like Alicia and Sudesh with family to care for. We Malaysians need the Malaysian economy to be strong. We need you, our leaders, to work hard and to work together to make our economy viable.

So this is my plea.

Pakatan Rakyat, please stop your attempts to take over the federal government and persuade BN’s lawmakers to join you. Stop all legal proceedings, no more 916 and let go, just let go. The nation can wait till the next general elections if they want change. By doing so, Malaysians will see your party as caring, unselfish and gracious and give you their support in the next elections.

Barisan Nasional, please stop any attempts to take over PR states and win over PR’s lawmakers. You have proven your point with Perak. The nation can wait for the next general elections if they want your party. Focus all your talent, energy and hard work in steering the country out of an economic downturn. By doing so, Malaysians will see your party as caring, unselfish and smart and give you their support in the next elections.

BN and PR! Call for a truce. Get together and compromise. Someone has to give in. Or has hate consumed your heart till it blinds you? You can do it. You have enough intelligent people between you. I am sure you can find solutions. Take the nation to heart. That is why you are in politics in the first place.

Focus on the people.

Focus on the economy.

Anas Zubedy
Managing Director
Zubedy (M) Sdn Bhd
need i say more?????

25 February 2009

Nokia 6500 and Belly Dancing Exercise

Macam tidak kena saja tajuk di atas ya? hehe

Cinta hati saya telah patah hati kerana telefon bimbitnya buat hal lagi. Maklumlah telefon yang telah melebihi 2 tahun sudah layak dikatalogkan di dalam Muzium Telekomunikasi, ahaks!

Jadi saya menemaninya berjalan2 cari handphone. Memandangkan penggunaan telefon bimbit cinta hati saya terhad kepada percakapan dan SMS sahaja, saya mencadangkan agar dia mendapatkan telefon bimbit yang lebih bersesuaian berbanding saya yang bercita2 mendapat anugerah Blogger Gigih hehehe

tapi telefon ini yang dibelinya... Nokia 6500 slide. Typical men! Tak mahu kalah!


So it has been 3 days and the man is still passionately playing with his new toy :P Moi??? Biarlah Si Luncai terjun dengan labu2nya... biarkan... biarkan...
JJ Bilik Hujung gave me a belly dancing exercise DVD yesterday. Something like this...

Sampai sahaja di rumah, saya terus memasang DVD berkenaan. Mak oi!!!! Seksi dan seksanya minah kembar nih... **statement berbau jeles sebenarnya tu...**

Baru sahaja angkat kaki dan tangan, Aliyah pula hendak susu, hhhmmmmm... sambung balik, baru hendak mula gelek, Azhad pula nak tengok Ben 10. Cinta hati saya pula..."tak de citer lain ker you nak tengok???" Apalah nasib ibu debab seperti saya... hhhuuwwwwaaaaaaa....
Walaupun baru 20 minit terasa penat juga... harap2 saya dapat jumpa kembar ini lagi petang ini untuk sessi 30 minit pula... hihihi
Life full of suprises huh?

20 February 2009

Happy Birthday Athirah 7th

Buat Athirah, puteri kesayangan Mama,

Mama ucapkan...

Semoga Allah memberkati puteri Mama ini dan melindunginya daripada sebarang kemungkaran. Mama sayang Athirah...

Ini Athirah semasa 5 bulan...

Athirah 3 tahun...

Athirah memang suka ambil gambar dia sendiri dengan handphone Mama dia...

Semalam order kapis ni dari Nurul (thanks Yun!!!!), sampai rumah ajer kotak kek nih dah kena tepuk dengan Aliyah. Jadi we all pun korbankanlah kek tu sikit hehehehe cadangannya nak hantar ke taska supaya Athirah boleh sambut besday dengan kawan2nya. Hantar juga ke taska cuma rompong ajer la susunan kek tu... :P

Yum yum kapis tu memang sodappppppp...

19 February 2009

Saving your mobile phones...

Wah... sekarang sudah ada cara untuk menyelamatkan telefon bimbit anda sekiranya jatuh ke dalam air. Saya tak pernah menghadapi situasi ini dan tidak berharap untuk bertemu dengannya hehehehe
Sesiapa yang sudah mencuba atau terpaksa mencuba... sila lah kongsi pengalaman anda... nak tahu juga...

12 February 2009

Tahniah Buat Adikku, Mamadz


Mamadz menang Festival Tari Negeri WPKL 2009 baru-baru ini. Tahniah! Semoga kemenangan itu menjadi pendorong untuk berusaha lebih kuat bagi mencapai kejayaan. Luv U!

Baca and tengok video Mamadz... sini ya!

11 February 2009

Tale of Two Pebbles

I received an email from a not yet met friend of Jobstreet.com HR Forum which I would like to share with you guys. Sometimes we are so one direction focus that we overlook of other ways to see the tree green. Well, why not the paint the three yellow sometimes??? hehehe

Thanks Cheryl for sharing... :)

The Tale of Two Pebbles

Photo taken from http://www.freefoto.com/

Many years ago in a small Indian village, a farmer had the misfortune of owing a large sum of money to a village moneylender. The moneylender, who was old and ugly, fancied the farmer's beautiful daughter. So he proposed a bargain.

He said he would forgo the farmer's debt if he could marry his daughter. Both the farmer and his daughter were horrified by the proposal. So the cunning money-lender suggested that they let providence decide the matter. He told them that he would put a black pebble and a white pebble into an empty money bag. Then the girl would have to pick one pebble from the bag.

1) If she picked the black pebble, she would become his wife and her father's debt would be forgiven.

2) If she picked the white pebble she need not marry him and her father's> debt would still be forgiven.

3) If she refused to pick a pebble, her father would be thrown into jail.

They were standing on a pebble strewn path in the farmer's field. As they talked, the moneylender bent over to pick up two pebbles. As he picked them up, the sharp-eyed girl noticed that he had picked up two black pebbles and put them into the bag. He then asked the girl to pick a pebble from the bag.

Now, imagine that you were standing in the field. What would you have done if you were the girl? If you had to advise her, what would you have told her?

Careful, analysis and would produce three possibilities:

1. The girl should refuse to take a pebble.

2. The girl should show that there were two black pebbles in the bag and expose the money-lender as a cheat.

3. The girl shoul d pick a black pebble and sacrifice herself in order to save her father from his debt and imprisonment.

Take a moment to ponder over the story. The above story is used with the hope that it will make us appreciate the difference between lateral and logical thinking. The girl's dilemma cannot be solved with traditional logical thinking. Think of the consequences if she chooses the above logical answers.

What would you recommend to the Girl to do?

Well, here is what she did ....

The girl put her hand into the moneybag and drew out a pebble. Without looking at it, she fumbled and let it fall onto the pebble-strewn path where it immediately became lost among all the other pebbles.

'Oh, how clumsy of me,' she said. 'But never mind, if you look into the bag for the one that is left, you will be able to tell which pebble I picked.' Since the remaining pebble is black, it must be assumed that she had picked the white one and since the money-lender dared not admit his dishonesty, the girl changed what seemed an impossible situation into an extremely advantageous one.


Most complex problems do have a solution. It is only that we don't attempt to think. Start your day with this thought provoking story and have a fruitful day. Have a week filled with positive thoughts and sound decisions. May God grant us the wisdom to think outside the box. True wisdom comes only from Him, no matter how learned we think we are...


06 February 2009

Our lunch today

Our Western lunch, Eastern style... Belum apa2 tuan punya gambar, anak dara ini, dah lekat gambar2 nih kat FB... habis la aku!!!!!! :P

Charlie's Angels pose.... diva kers????? ahaks...

04 February 2009

Apasal la kome tak faham2 lagik????

Saya baru lepas tengok berita TV3 suku setelah sekian lama beralih arah. Mainan politik gaya anak2 di Perak menjadi perhatian saya. Namun, tak dak perubahan... kutuk semua orang aku sendiri yang baik masih menjadi konsep berita utama stesen tibi nih... alahai...
Ini bukan agenda DSAI ataupun penyokong DSAI.... ini cerita rakyat sebenarnya. Korang orang politik nak tungging terbalik aku tak heran tapi korang TV3 suku janganlah memperbodohkan kami rakyat nih... Dunia dah moden dek non oi!!! Hang cakap A, aku boleh pi carik sources lain samada hang cakap A tu betoi ke idak, apa laa mangkuk sangat orang TV3 suku nih????? Aku rasa aku tengok berita tu bukan dapat lebih info tapi jadik lebih bodo piaq... teruih aku tukaq channel... legaaaaa.... tengok Playhouse Disney pun aku rasa lebih pandai!
Aku maleh nak layan orang bodoh sombong macam hang pa sebab nanti aku jadik dungu sama... So as an educated person, a much educated person than you all there in Seri Pentas, please... do not insult my intelligence! ;)

03 February 2009

Ada apa dengan cerita itu?

Singh is Kinng

Cinta hati saya yang beria2 sangat menyewa DVD ini. Saya nih cerita Bollywood memang kurenggggggggg banyak tapi… saya menyukai muzik mereka terutama muzik klasik India… sungguh mendayu…

The story of 'Singh is Kinng' is simple. Happy Singh is a panic button for his village. People are so bugged with his non-sense that they decided to send him out of the village. They some how emotionally convinced him to go abroad and bring back another son of soil who is now an underworld don. Rangeella also got tagged along with Happy in this journey. In between, he meets his love interest Sonia and what follows is a no sense roller coaster ride where not only he has to bring the village son back to his roots but also, win his girl's heart.
himaank from India

Agak memeranjatkan sebab saya berjaya menghabiskan menonton DVD ini… fuyoooooo elemen Bollywoond memang kuat. Saya ketawa kuat2 dan hampir2 tergolek jatuh kerusi akibat ketawa hahahahahahahahaaaaaaaa

Saya masih suka Kuch Kuch Hota Hei… 2/5
Star Wars – The Clone Wars

Star Wars: The Clone Wars as anyone could guess, follows Anakin Skywalker and Obi-Wan Kenobi during their stints as "army generals" during the infamous Clone Wars. In the film, Skywalker (voiced by Matt Lanter) is given a Padawan learner, the feisty Ahsoka Tano (voiced by Ashley Eckstein), and given the mission of rescuing Jabba the Hutt's son. He has been kidnapped, and in exchange for his safe return, Jabba will aid the Republic during the war. But obviously, the job will not be that easy.
DonFishies from Canada

Kids will definitely enjoy this movie but for sci-fi fans (like me!) will go aaaaaahhh… Besides this movie is for kids’ tagline, the story is also an issue here. It is just, not strong enough to sustain a film.

The human characters look a little weird (especially anyone with hair or a beard) but everything else looks very good and very close to what they did in the movies. The animation here is not as exquisitely detailed as the likes of a Pixar movie but it never aims to imitate them. Even though Hayden Christensen and Ewan McGregor are not doing voice work in the film, the voice actors have made a genuine attempt to have their voices sound similar. The voice of Master Windu and Count Douku were the original actors ; Samuel L Jackson and Christopher Lee.

I prefer the animated Anakin but the original Obi Wan… :P

2.75 / 5

Eagle Eye

Amidst all the noise, the quiet performance by "The Shield's" Michael Chiklis as Defense Secretary Callister stands out as the heart of the movie. You can see that a world of responsibilities rests upon his shoulders.
Manny the Movie Guy from California

Eagle Eye is an action-thriller that's frenetic and chaotic. Though the movie plot is similar to movies like Enemy of the State, I Robot and a long etcetera but in spite of that, I had a very good time watching this movie. There's no doubt it's unoriginal but the movie is very entertaining.

The stunt action is primo--the car crashes alone are standout. I admire the chase scene in the airport conveyor system, it is something else, then you will be saying ooo… this is how the luggages being transported at the airport hehehe

I wonder do we have too much technology???? Keep on wondering…

2.9 /5

9 September

9 September is a romantic comedy which tells the story of Nia (Fasha Sandha) a very cute girl with a tomboy character who has been recently dumped by her stupid boyfriend. Since then she has been hating people who call themselves MEN. Her anger is being let out on Kogi (Pierre Andre). He is seen as someone who is easily a target for Nia to bully. The first time they met was when Nia accidentally entered Kogi’s house. Since then many coincidental meetings had happened between them. No matter how many times Kogi is being bullied by Nia, he stills put on a strong front and very much a gentleman most of the time they spend their time together until they eventually fall for each other but this was cut short when Adrian, Nia’s ex lover, came back to her. What would be the end of the story of between NIA and KOGI? by METROWEALTH MOVIES PRODUCTION.

Ketepikan suara kecil Fasha Sandha dan lakonan mamai Pierre Andre, jalan cerita filem ini baik tetapi pengolahannya terlalu perlahan dan mudah dijangka. Tiada babak yang ‘x factor’ dalam filem ini… semuanya sudah biasa dilihat disana dan disini. Alahai… citer santai2 boleh la…


Bila baca tajuk filem ini pasti ianya tidak menarik bagi orang lain… tetapi Eman Manan, Ida Nerina dan Zul Huzaimi menyebabkan saya menonton DVD ini kerana saya pasti saya akan mendapat kepuasan menonton lakonan mereka.

Ternyata saya tepat… lakonan yang sungguh baik termasuk watak antagonis, Jusoh lakonan Wan Kenari. Tambahan itu, mesej dan lakonan mereka cukup menyentuh perasaan dan penuh rencah dan sindiran tajam kepada masyarakat umum agar jangan memandang rendah kepada individu yang menjadikan ‘wayang kulit’ sebagai mata pencarian utama dalam kehidupan seharian.

Saya terjumpa blog Amy Ikram semasa berjalan2 maya (surfing la tu…) mencari bahan tulisan bagi ulasan filem Wayang ini. Tolong baca tulisan Hassan Mutalib yang sungguh berinformasi. When was the last time your read something so informational???? :P
Baca sekarang! That’s an order!

Hassan Muthalib menulis....

oleh Hassan Abd Muthalib

"….dan masyarakat akan memilih filem yang ringan dan longgar pemikirannya, walaupun ia sebuah karya yang bangang dan cetek pemikirannya. " - Amyikram Ismail

"Filem itu spiritual." – U-Wei Hajisaari

"Seni semakin hilang spiritualnya. " - Andrei Tarkovsky.

"Seni itu kerja Tuhan" – Tan Sri P Ramlee

Dikatakan bahawa filem yang baik mempunyai tiga kriteria: ia mesti menghiburkan; ia perlu memperkatakan sesuatu dan juga memaparkan budaya setempat. WAYANG arahan Hatta Azad Khan (kini diputar di pawagam GSC), memenuhi ketiga-tiga kriteria ini. WAYANG mengusulkan banyak perkara. Di antaranya: cinta; kasih sayang; keluarga; pertembungan budaya; jurang di antara generasi muda and tua, yang lama and yang baru, dan yang tradisional dan yang mahukan perubahan. Juga ia bercakap tentang manusia yang kasar and yang berlembut, tentang peranan setiap manusia di bumi; tentang takdir - and paling menarik (and secara amat tersirat), tentang apakah itu Sinema dan ke manakah hendak dibawa Sinema Malaysia oleh para penglibat di institusi pengajian tinggi di Malaysia, khususnya UiTM melalui Fakulti Teknologi Kreatif and Artistik (FACT) yang bertempat di Puncak Alam, Selangor Darul Ehsan - sebuah 'kampung' terpencil yang terletak jauh dari kegiatan industri perfileman di Kuala Lumpur.

Semua tema ini disampaikan Hatta (kini Dekan FACT), melalui watak-watak di sebuah kampong di Kelantan yang terletak jauh dari arus pembangunan. Antara watak-wataknya adalah: Awang Lah (Eman Manan), Jusoh (Wan Kenari), Awi (Zul Huzaimy), Melor, (Mas Muharni), Pak Ku (Mazlan Tahir), Mak Esah (Ida Nerina). Jika diteliti, watak and perwatakan mereka juga ada parallel dengan watak-watak wayang kulit, antaranya: Sri Rama (hero), Siti Dewi (heroin), Rawana (penjahat), Wak Dogol (pelawak), dan juga sepasang kekasih (yang mana lelakinya memegang sebuah gitar yang menyamai Awi yang selalu bersama gitarnya).

Sepanjang kehidupan manusia dalam dunia, dua watak sentiasa wujud dalam mana-mana masyarakat, ia itu, watak Peladang (yang menghidupkan) , dan Pemburu (yang membunuh). Awang, Awi and Melor 'menghidupkan' patung yang kaku. Mereka tidak bercakap tentang ugama, hanya mahu menghiburkan orang ramai. Seperti Sri Rama and Siti Dewi, mereka berwatak positif dan membina. Jusoh pula dengan megah, bercakap tentang hukum hakam tetapi cuba 'membunuh' melalui fitnah dan akhirnya, memusnakanh panggung wayang kulit dengan membakarnya. Maka ternyata, perwatakan Jusoh adalah sama seperti Rawana.

Tanda dan Petanda pada Alam dan Filem
Dalam kitab suci Al-Qur'an, terdapat beberapa ayat yang menyebut bahawa di langit dan di bumi ada tanda-tanda (yang menjadi petanda) bagi mereka yang memahaminya. Kerana Allah menjadikan manusia itu lalai, tentunya ada manusia yang tidak dapat melihat tanda-tanda (ikon) yang bersifat petanda (indeks and simbol). Kata U-Wei Hajisaari, filem itu bersifat spiritual. Andrei Tarkovsky, pengarah tersohor Rusia, pula mengatakan seni di zaman ini, semakin hilang sifat spiritualnya. Usia filem kini mencecah 115 tahun. Filem itu bersifat seni, maka kerana itu ia dapat bertahan sekian lama. Antara seni yang terdapat dalam filem ialah: seni sinematografi, mise-en-scene (susunana elemen-elemen dalam frem), rekabentuk produksi, suntingan, bunyian and lakonan. Ini sekaligus mewajarkannya diajar di institusi pengajian tinggi. Tetapi jika hanya mahu mengetahui produksi filem, ikut saja mana-mana syarikat produksi filem. Lama-kelamaan, pasti jadi seorang 'pakar' seperti kebanyakkan mereka yang terlibat dalam industri dari tahun 1950-an sehingga sekarang. Namun mereka ini hanya pakar dari aspek teknikal sahaja dan tidak mampu menjadi pencipta.

Seorang pencipta adalah ahli fikir. Mindanya luar biasa, yang bersandarkan ilmu, Di antaranya: ilmu mengenai tamadun yang merangkumi bidang psikologi, sastera, musik, budaya dan falsafah. Dalam hal ini, apakah institusi pengajian tinggi di Malaysia sudah berada di landasan yang betul sekarang dalam bidang pengajaian filem? Jika pengajian filem dikelirukan dengan bidang komunikasi and pemasaran semata-mata kerana melihat filem hanya sebagai perniagaan, maka amatlah malang bagi Sinema Malaysia! Komunikasi and pemasaran hanya sebahagian daripada pengajian filem. Di institusi pengajian tinggi, filem mesti diajar dari sudut ilmu filem. Ternyata begitu ramai kapitalis kini (termasuk ahli akademik) yang menjadi pembikin filem di Malaysia yang lupa bahawa mereka sebagai orang Islam, juga bertanggung- jawab untuk meningkatkan minda penonton. Sebagai khalifah Allah di muka bumi, mereka tergolong dalam kumpulan yang sepatutnya mengajak kepada kebaikan. Tetapi sebaliknya, mereka memaparkan manusia Melayu yang begitu buruk perangai dan pertuturannya, yang mempunyai wajah yang artificial dan dua dimensi dan membawa cerita-cerita yang lebih fantasi daripada Hikayat Merong Mahawangsa and Raja Bersiong!

Pada pandangan saya, inilah antara perkara yang diperkatakan dalam WAYANG. Maka sekuen yang melibatkan UiTM dalam WAYANG bukanlah sekadar publisiti atau propaganda tetapi mempunyai kaitan serta ada relevannya. Perkara yang hampir sama sudah diperkatakan oleh Mamat Khalid dalam Kala Malam Bulan Mengambang di mana Mamat mempersoalkan arah tujuan industri filem tempatan yang tidak ada peningkatan jika dibanding dengan industri filem Melayu pada tahun 1950-an.

Imej Pertama Imej yang Bermakna
Naratif sesebuah filem bergerak melalui nahu filemnya (syot, sudut kamera, dsbnya) yang kemudian terbentuk menjadi bahasa filem. Jika susunan ini dibuat oleh orang yang mempunyai ilmu filem yang sebenar, maka bahasa filem itu akan membolehkan penonton memahami maksud dan nawaitu seseorang karyawan secara yang tersurat mahu pun yang tersirat. Perhatikanlah imej-imej pertama di dalam mana-mana filem dari luar negara (dan segelintir filem Malaysia). Imej pertama selalunya bersifat 'kapsul', yang memberi gambaran tentang apakah cerita yang akan ditontonkan nanti. Imej pertama dalam WAYANG menampak-kan penonton duduk bersila di atas tanah, sedang khusyuk menyaksikan persembahan wayang kulit. Mengapakah imej ini dipilih Hatta untuk memulakan ceritanya? Hatta pernah berkata, beliau tidak akan buat karya yang memeningkan kepala, yang akan sukarkan penonton untuk memahaminya. Maka bagi Hatta, sebuah karya mesti pentingkan audiennya tapi tidak pula merendah-rendahkan pemikiran mereka. Sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu yang berdasarkan karya teater beliau bertajuk Syyy! bertahan selama 18 tahun di televisyen – satu jangkamasa yang luar biasa. Tentunya tidak ada apa-apa yang sukar difaham khalayak melalui watak dan situasi yang direkanya. Maka Hatta gunakan pendekatan yang sama dalam WAYANG.

Imej kedua (selepas penonton tadi) adalah visual Awang Lah di belakang kelir. Syot Awang diambil dari belakang, memperlihatkan kelir putih di hadapannya. Dalam bahasa filem, syot dari belakang adalah petanda negatif tapi dalam konteks cerita ini, lain tafsirannya. Bagi saya, ia berfungsi sebagai petanda - bahawa filem WAYANG sebenarnya bukan mengenai seorang dalang atau persembahan wayang kulit tetapi ianya lebih luas dari itu. Saya melihat salah satu lapisan dalam WAYANG adalah mengenai Sinema. Sinema memaparkan manusia dan kondisi mereka maka dengan itu, Hatta mengajak kita melihat diri kita dalam watak-watak rekaannya dan apakah kaitannya dengan watak-watak dalam persembahan wayang kulit itu. Apakah ini semua juga bukan petanda di bumi (diri manusia) and di langit (di kelir dan layar perak)?

Antara petanda yang dipersembahkan Hatta melalui mise-en-scenenya ialah paparan kelir yang sentiasa berdekatan (proximity) dengan Awang serta Awi and Melor tetapi tidak pada watak-watak lain. Awang, Awi and Melor 'menghidupkan' watak and cerita yang mampu menjadi petanda kepada audien. Di samping itu, Awang, Awi and Melor turut menjadi 'pelakon' di sebalik tabir. Apabila Awang terbatuk-batuk and tak dapat teruskan persembahannya, dengan pantas diambilalih oleh Melor and Awi. Penonton tak sedar tentang 'drama' di sebalik kelir kerana Awi and Melor cekap melakukan kesinambungan melalui nada and cerita. Dalam istilah orang Barat: The show must go on. Awi and Melor sudah mampu untuk meneruskan kisah Sri Rama and Siti Dewi. Tapi bagaimana pula dengan kisah cinta mereka berdua? Bagaimanakah Awi mahu lafaz perasaan cintanya terhadap Melor? Maka Awi 'melihat' pada watak Sri Rama dan Siti Dewi. Alam realiti dan alam fantasi dijadikan satu. Di sini, Hatta utarakan satu lagi pemikiran: apakah seni mencerminkan realiti atau pun realiti mencerminkan seni? Awi gunakan kiasan untuk merisik perasaan Melor terhadap dirinya. Maka cita-cita Awi untuk reka cerita wayang kulitnya sendiri sudah terhasil. Tak perlu dia bergantung pada cerita Awang Lah semata-mata. Terbukti juga kata-kata Awang Lah bahawa murid selalunya akan jadi lebih baik dari guru.

Wayang Kulit dan Sinema
Apakah mahu diperkatakan lagi oleh Hatta Azad Khan tentang Sinema melalui seni wayang kulit? Penonton wayang kulit (dalam filem WAYANG) tidak tahu apa yang berlaku di sebalik kelir atau pun tentang perbuatan keji Jusoh terdapat Awang. Semua ini hanya dilihat penonton filem WAYANG (ini disebut sebagai dramatic irony). Bila Awi and Melor mainkan wayang kulit di UiTM, dua pelajar mengintai di belakang kelir untuk melihat bagaimana patung wayang kulit dimanipulasi (perkara sama berlaku pada tahun 1897 di Kuala Lumpur bila filem ditayangkan buat pertama kalinya di Petaling Street!). Para pelajar bukan saja menjadi penonton tetapi kini tahu juga mekanisma yang melahirkan imej di kelir. Mereka ini berbeza daripada penonton biasa yang hanya melihat persembahan. Para pelajar mengenali kedua-dua alam, maka tentunya sebagai pencipta nanti, mereka akan bawa perspektif yang berbeza (seperti Awi). Seni sentiasa melalui proses evolusi and evolusi itu akan membolehkannya ia bertahan.

Bagi Hatta, institusi pengajian tinggi boleh mainkan peranan ini di samping boleh bersaing dengan budaya popular. Manusia-manusia seperti Awi and Melor (orang-orang muda di zaman yang menuntut pembaharuan) menjadi lambang perubahan ini. Awi, walaupun menggunakan proxy, adalah dalang yang sudah mengenali dirinya. Sebagai kebanyakkan pengarah filem, Hatta bukan sahaja melontarkan idea-idea ini melalui WAYANG tapi sudah pun bertindak melakukan sesuatu untuk merealisasikannya di FACT, UiTM melalui Program Karyawan Tamu. Tapi soalan yang timbul pula, di manakah dalang-dalang tersohor – ia itu, ahli tadbir dan pensyarah (yang sudah mengenali diri) yang mampu meneruskan usaha ini di masa akan datang? Mampukah mereka melahirkan murid yang akan jadi lebih baik daripada guru?

Saya juga melihat watak Jusoh sebagai mewakili golongan yang tidak setuju dengan karya yang digelarkan mereka, 'filem seni' atau 'filem artistik' (istilah-istilah rekaan mereka yang tidak terdapat dalam pengajian filem). Jusoh menganggap ia mahir dalam soal ugama and berhak menghukum kerja-kerja orang lain yang dia tidak setuju. Tindakannya membakar panggung wayang kulit saya lihat sebagai petanda mengenai golongan yang membawa keburukan melalui filem yang dangkal di segi pemikiran dan cerita yang remeh temeh yang akhirnya akan memusnahkan Sinema Malaysia.

Filem sebagai Rahmat Dari Tuhan
Kata Andre Bazin, ahli falsafah Perancis pada tahun 1940-an, layar perak ibarat sebuah tingkap di mana penonton mengintai watak and perwatakan manusia yang mencerminkan watak penonton itu sendiri. Teguh Karya, pengarah tersohor Indonesia pula meletakkan audien di layar. Katanya, sekiranya mereka dapat lihat diri mereka pada watak-watak yang direkanya, maka dianggap dia berjaya dalam karyanya.

Imej di layar dilakar dan disusun (disebut istilahnya sebagai mise-en-scene). Setiap satu adalah tanda yang menjadi petunjuk tentang sesuatu yang lain. Sekiranya setiap satu yang Tuhan jadikan itu mempunyai sebab and berfungsi sebagai petanda, maka apakah itu Sinema dan apakah fungsinya? Andre Bazin and Teguh Karya sudah member pendapat mereka. Tapi dalil tetap diperlukan.
Sinema adalah penemuan yang paling hebat dalam sejarah and tamadun manusia. Syot pertama yang diambil pada tahun 1894 adalah syot seorang yang bersin. Tentunya ada yang mengatakan semasa itu, "(God ) bless you" (budaya orang Kristian). Jika orang Islam bersin, ia akan mengatakan, "Alhamdulillah" (kepujian ke atas Allah). Dua ugama yang berbeza tapi kedua-duanya menyebut nama Tuhan. Apabila Adam dijadikan, perkara yang pertama dilakukannya adalah bersin. Nabi Adam memuji Tuhan (kerana menjadikannya) . Apakah syot filem yang pertama, ia itu, orang yang bersin itu merupakan satu petanda tentang peranan sinema dan kaitanya dengan tamadun manusia? Bahawa filem itu adalah satu rahmat dari Tuhan?

Kata Ayatollah Khomeini, ulama besar Iran satu masa dulu, filem itu satu manifestasi budaya and harus diguna untuk mendidik manusia. Karyawan filem juga tergolong dalam kumpulan yang mengajak manusia membuat kebaikan melalui watak-watak and cerita yang direka mereka. Dalang wayang kulit dari zaman ke zaman telah menghibur, memperkatakan tentang sesuatu isu and memaparkan budaya setempat. Hatta Azad Khan sudah melakukannya melalui WAYANG. Bagaimana dengan graduan dan bakal graduan institusi pengajian tinggi yang bakal jadi karyawan filem Malaysia?

Syot terakhir dalam WAYANG adalah bayang wajah patung Sri Rama. Ia tidak bergerak, matanya tak berkelip, terus memandang. Selama beratus tahun, dia telah beraksi di kelir. Tapi Sri Rama hanya bayang. Dia hanya hidup bila ada dalang menghidupkannya. Bijak and handal Sri Rama, bijak lagi dalang yang menggerakkannya. Kata Awang Lah, selalunya murid itu akan lebih pandai dari gurunya. Ternyata Awi yang buta mampu membawa perubahan yang membolehkan wayang kulit terus hidup selaras dengan arus perubahan. Di tangan Awi, apakah Sri Rama akan melalui perubahan? Ternyata, bila Awang Lah dan Awi sudah tiada, Sri Rama tetap akan muncul di kelir.

Wayang Kulit di Layar Perak
Wayang kulit adalah Sinema terawal dalam dunia. Dengan kemunculan Sinema, wayang kulit mula lenyap. Namun, medium yang melenyapkan wayang kulit sebaliknya menyelamat-kannya. Wayang kulit kini terus kekal melalui filem kerana ia dirakam pada seluloid. Dalam SILAT LEGENDA (Hassan Abd Muthalib, 1998), wayang kulit diberikan homage sebagai bentuk animasi terawal dalam dunia. Wayang kulit menjadi sebahagian tajuk awal dalam PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR (Erma Fatima, 1999) yang melambangkan kekeliruan protagonis yang mencari akarnya. Dalam JOHNNY BIKIN FILEM (Anuar Nor Arai, 2007), beberapa layar putih digunakan untuk menampakkan bayang beberapa manusia. Anuar bercakap tentang manusia-manusia di belakang tabir yang menggagalkan usaha untuk mengangkat martabat perfileman tempatan. Hanya dalam WAYANG, wayang kulit kembali kepada bentuk dan gaya asalnya.

Masa Depan Sinema Malaysia
Senario industri perfileman tempatan menampakkan bahawa audien masih meminati filem-filem yang ringan yang menampilkan pelakon-pelakon popular dan isu-isu yang remeh temeh. Belum ada petanda bahawa senario ini akan berubah dalam masa yang singkat. Kata U-Wei, kalau ia membuat filem cerdik, ia juga memerlukan penonton yang sama cerdik. Sinema bukan hanya tertumpu kepada karyawan and filem mereka. Ia juga kena mengambilkira audienya.

Graduan filem kita yang mempunyai semangat seperti Awi mungkin boleh membawa perubahan melalui karya mereka. Namun audien yang cerdik diperlukan yang boleh menghayati karya mereka. Hatta Azad Khan sudah pun menjalankan kewajipannya dengan WAYANG, meletakkan pengajian filem di landasan yang betul dan memulakan Program Karyawan Tamu di Fakulti Artistik dan Kreatif, UiTM. Tetapi segala usaha ini tidak akan menepati sasaran sekira-nya audien kita masih terus disogok dengan karya picisan yang mengekalkan minda mereka di tahap yang rendah di atas dasar dan ideology bahawa filem itu hanya komoditi dan tidak lain daripada bisnes.

Maka peranan siapakah pula untuk mendidik audien?

(Artikel ini tercetus dari luahan hati Amyikram Ismail di
filemkita@yahoogroups.com pada 21 Nov 2008 tentang filem WAYANG).

Saya bagi 4 bintang untuk filem ini, memang SUPERB! Tidak semestinya filem mesti mempunyai CGI yang canggih untuk uuummmppphhh!

Saya AMAT mencadangkan supaya menonton filem ini… pasti menyentuh perasaan.

Ip Man

The movie is adapted from the life story of Ip Man, the grand master of the Wing Chun style of Kung Fu and Sifu (master) of legendary Kung Fu superstar Bruce Lee. The movie is background during the mid-1930s and Foshan City is a hive of martial arts activity as various clubs and societies set up schools to recruit disciples and pugilists go about challenging one another in friendly duels. Not so for Ip Man, who prefers a more private life and repeatedly refuses requests to take on any disciples.

I'm no Wing Chun artist but Donnie Yen has this marvelous calm and zen like approach with his Ip Man taking out his opponents quite effectively with the minimal of moves. Infact, he inhabits this movie like he was possessed by Ip Man. I was really impressed and didn’t even want to blink during the fighting scenes. The choreography was full of fists and yet so artistic as though they were dancing rather than fighting!

I understood that there was no way a director could encompass and depict a person's life journey in only a 2 or 3-hour movie but if the aim is to emulate the spirit of that person and the lesson of his story. I think this movie does that, with a quality production that raised the bar for action drama. This is a film that is not just made with action but a good story as well.

Donnie Yen is to Ip Man as Jet Li is to Wong Fei-Hung…

4/5 Highly recommended!!!!

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009

Award by Solelymylife on 14 April 2009